Sarjakuvien suosion kasvu jatkuu Suomessa

Sarjakuvat ovat olleet Suomessa aina suosittuja, ja niitä on luettu ahkerasti maassamme. Käytännössä miltei kaikki Suomen elossa olevat sukupolvet ovat lukeneet sarjakuvia jossain elämänsä vaiheessa. Hyvä esimerkki tästä on Aku Ankka, joka on ilmestynyt jo vuodesta 1951 saakka. Sen levikki lähentelee yhä edelleen miltei 300 000 kappaletta, mikä on mykistyttävää ottaen huomioon painotuotteiden kulutuksen laskevan trendin.

Suomessa suursuosion ovat saavuttaneet myös Pahkasika, Mad, Myrkky ja tietenkin Asterix ja Lucky Luke, joista osaa ei enää lainkaan julkaista. Niiden rinnalle on noussut myös monia uusia kotimaisia sarjakuvataitelijoiden luomuksia, kuten Viivi ja Wagner ja kiroileva siili. Monia taiteiljoita viehättää sarjakuvan yksinkertaisuus ja erityinen muoto. Sarjakuva on samalla kuvataidetta, kaunokirjallisuutta ja tarinankerrontaa.

Sarjakuvia voi oppia tekemään

Moni saattaa muistaa lapsena tehneensä erilaisia sarjakuvia, mikä johtunee siitä, että se on oman ilmaisua hakeville erittäin helppo työkalu. Samalla siinä on mahdollista kehittyä ripeästi, mikä lisää tekemisen mielekkyyttä. Sarjakuvan piirtämisen taidon voi kuitenkin oppia missä iässä tahansa, ja siinä voi kehittyä olipa sitten lapsi, nuori tai aikuinen.

Sarjakuvien tekemisen opettelu on nykyään harvinaisen helppoa, sillä internet on täynnä erilaisia opetusohjelmia eli tutoriaaleja. Niitä löytyy helposti kaikilta suosituilta video-streamaus sivustolta. Innokas sarjakuvan ystävä voi etsiä erikseen videoita esimerkiksi liittyen käsikirjoittamiseen, tai vaikkapa kuvittamiseen. Erikseen voi etsiä tutoriaaleja liittyen hahmojen luomiseen tai draaman kaaren hallintaan. Kokeneet sarjakuvapiirtäjät voivat kokea hyödylliseksi tutoriaalit, joissa harjoitellaan erilaisten maailmojen luomista, mikä puolestaan auttaa oman ilmaisun kehittämisessä.

Valitse vain parhaat tutoriaalit

Tutoriaaleja on löydettävissä nykyään monen tasoisina. Mikäli tekemisestä haluaa päästä jyvälle mahdollisimman nopeasti, kannattaa valita sellaisia tutoriaaleja, joissa näytetään kädestä pitäen kuinka sarjakuvia tehdään. Tällaiset tutoriaalit koostuvat usein monesta osasta, ja niiden avulla pääsee nopeasti kiinni tekemiseen.

Parhaat tutoriaalit ovat usein kuitenkin maksullisia, ja niitä löytyy monelta sähköiseltä koulutusalustalta, jossa rekisteröityneet käyttäjät voivat ostaa maksullisia kurssikokonaisuuksia. Ne koostuvat usein kymmenistä tutoriaaleista, joiden aikana käyttäjä oppii myös luomaan sarjakuvia. Opettajana toimivat usein sarjakuvien ammattilaiset.