Sarjakuva on muutakin kuin pelkkä tarina

Sarjakuvan yhtenä tärkeänä edellytyksenä on tietenkin tarina. Hyvä juoni tempaa mukaansa ja saa lukijan kiinnostuneeksi. Ilman toimivaa tarinaa ei sarjakuvalla ole juuri minkäänlaista edellytystä saavuttaa lukijan mielenkiintoa, sillä hän odottaa, että tarina hauskuuttaa, riemastuttaa, viihdyttää, shokeeraa tai kauhistuttaa. Toisaalta pelkkä tarina ei riitä, sillä se on vain yksi osa sarjakuvaa. Tärkeää on myös kuvitus, joka luo raamit tarinalle, mutta on vahva osa ilmaisua.

Mitä on sarjakuvan kuvitus

Puhuttaessa kuvituksesta tarkoitetaan sellaista visuaalisista selventävää kuvalajia, jonka päätehtävänä on stimuloida katsojan mielenkiintoa sekä synnyttää haluttu tunnelma suhteessa asiayhteyteen. Toisin sanottuna tekstin ja kuvan on sovittava yhteen. Kuvittajan pitää siis pitää huolta siitä, etteivät tekstin ja kuvien välittämät tunnetilat ole keskenään ristiriidassa, vaan tukevat toisiaan. Kuvitus siis käytännössä auttaa prosessoimaan tekstiä. Sarjakuvassa tietenkin kuva voi olla pelkästään kuvittava eikä se tarvitse tuekseen välttämättä tekstiä.

Perinteisesti kuvitus on tehty käsin esimerkiksi piirtämällä tai maalaamalla, mutta nykyään tämä on väistynyt ja kuvitusta tehdään pääsääntöisesti tietokoneella. Perinteisiä kuvitustapoja ei kannata kuitenkaan unohtaa, sillä ne luovat aina omalaatuisen ja vahvan tunnelman. Yhä edelleen esimerkiksi lastenkirjoja kuvitetaan vesiväreillä. Monet kuvittajat saattavat myös yhdistellä perinteisiä ja uusia työkaluja tekemällä jälkikäsittelyn tietokoneella jne.

Mikä kuvituksessa on tärkeää

Kuvituksessa ehkä kaikkein tärkeintä on luoda sarjakuvalle tunnelma. Usein puhutaan maailman rakentamisesta, jossa yhdistyy tunnelman lisäksi paikka ja aika. Sarjakuvien maailmat ovat usein hyvin fiktiiviset ja fantaisianomaiset. Mitä mielikuvituksellisempi maailma, sen herkemmin ne saattavat herättää lukijan mielenkiinnon. Toisaalta sarjakuvapiirtäjän on pidettävä huolta siitä, että vaikka sarjakuvan maailma olisi kuinka surrealistinen tahansa, on siinä hyvä olla jotain yhteistä reaalimaailman kanssa, jotta lukijalla on jotain mitä vasten maailmaa peilata ja kuinka tulkita sarjakuvan tapahtumia.

Kuvituksen ammattilaiset

Kuvituksen suorittaa tietenkin kuvittajat, ja kuvittajaksi voi päätyä monelta eri koulutuslinjalta, kuten vaikkapa graafikon tai graafisen suunnittelun. Suurin osa kuvittajista toimii freelance-pohjaisesti, jonka lisäksi monet saattavat työllistyä myös esimerkiksi pelifirmoihin. Monet sarjakuvapiirtäjät tekevät itsenäisesti sekä kuvituksen että tarinankerronnan. Ainoastaan isoissa animaatiotaloissa kuvittajina ja käsikirjoittajina ovat eri ihmiset.